• romysalomons

Race update 1 | Voorbereiden op de start!

Jac, wil jij blogs voor ons schrijven?

Ergens in juni afgelopen zomer. “Een blog schrijven, wil jij dat doen Jaq. Dan bel ik je onderweg met de satelliettelefoon en vertel je hoe het met ons gaat. Dan maak jij daar vast een leuk verhaal van…..” “Oeps uhhh….ok, natuurlijk doe ik dat………” ”Mooi, dan kan ik dat ook weer van mijn lijstje strepen”. Het is inmiddels maanden later maar vanavond ging dan toch voor het eerst de telefoon: het eerste gesprek van hopelijk vele de komende weken.

Het allerbelangrijkste maar eerst: de boot ligt sinds vanmiddag in het water. Dat was eigenlijk gepland voor woensdag maar vandaag moesten alle teams ineens opdraven want alle boten moesten weg. Iets met een parkeerplaats die leeg moest en feestdagen en onhandig veel ruimte ofzo. Helaas mogen ze nog niet varen, dat staat echt gepland vanaf woensdag.


Bakkie doen op een zeilschip

Het gaat heel goed met de dames. Ze voelen zich lekker rustig (wat ook al te zien was op het interview door de organisatie) en zijn er eigenlijk wel klaar voor en willen gewoon weg. Toch vermaken ze zich uitstekend, toeren wat over het eiland en ontmoeten veel leuke mensen. Gisteren bijv. uitgenodigd door een Nederlands echtpaar met een mooi zeilschip, bakkie gedaan met lekkere hapjes.

Alles gaat eigenlijk heel goed.


Good to launch

De final inspection was een hele onderneming want alles, maar dan ook echt alles moest uit de boot en werd bekeken door de controleurs. Bij elk ding werd gevraagd of ze wisten wát het was en of ze dan wel wisten wáár het voor was. Gelukkig is alles goedgekeurd en kregen ze het predicaat “Good to launch”. Nog een vlaggenmastje en een nummer op de achterkant en alles is klaar voor vertrek. Om dat heugelijk feit te vieren zijn ze de lokale bar in gedoken om daar een wens en het logo achter te laten want dat is wel een beetje een traditie.


Minimagnetron zegt ping

De dagen zijn goed gevuld en ondanks dat ze vinden dat ze niet veel te doen hebben, moeten er toch steeds weer dingen gebeuren. Vandaag een grote fleet meeting aka een briefing; daarna een cursus over de BGAN, het apparaat waar de foto’s en vooral de filmpjes die ze onderweg maken, verstuurd kunnen worden. Wat ik ervan begreep is dat het eruitziet als een soort minimagnetron en dat het dus ook steeds ping zegt. Dat is niet de satelliettelefoon want die is voor gewone gesprekken. Daarna een afspraak ergens in een park, waar ze voor uitgenodigd zijn door een paar andere teams. ’s Middags nog een laatste workshop over weer een ander apparaat; enfin zo zijn de dagen toch steeds gevuld.


Lekker spieken bij de buren

Ze hebben er veel lol in om te spieken in de boten van de andere teams, vooral om te kijken wat die allemaal bedacht hebben. De onderlinge sfeer is goed en ze hebben wat meer contact met wat stoere Finnen en een Engels damesteam met wie ze in de safety cursus hebben gezeten. Het valt op dat iedereen behoorlijk relaxed is, veel hulp biedt aan elkaar en dat ze samen veel lol maken.

Morgen nog even een controletelefoontje met de satelliettelefoon en hopelijk binnenkort weer meer nieuws.13 views

Recent Posts

See All